Wat zijn jullie favoriete oefeningen om je paarden wat meer te laten bewegen?

Wat zijn jullie favoriete oefeningen om je paarden wat meer te laten bewegen?

Recente vraag in de facebook groep, en voor iedereen die (niet) of minder ohz actief is een herkenbaar iets:

Wat zijn jullie favoriete oefeningen om je paarden wat meer te laten bewegen?

 

Daar kwamen fiks wat bruikbare reacties op die de moeite waard zijn om hier te bewaren ipv weg te laten zakken in het grote diepe facebook moeras.

 • Langeteugelwerk is een van mijn favorieten! Om zoveel redenen eigenlijk:
  Ten eerste omdat je er niet op zit en je paard vrij zijn lichaam kan gebruiken.
  Ten tweede omdat je er heel goed spieren mee kunt opbouwen.
  Ten derde omdat je er zelf ook conditie mee opbouwt
  4: Je kun je paard goed zien en daardoor ook makkelijk zien of hij zijn lichaam correct gebruikt
  5 Zelfs in stap kun je ontzettend veel doen om spieren mee op te bouwen (niet alleen laterale gangen, maar ook bijvoorbeeld balkjes)
  6 Je hebt er niet veel voor nodig dus geen tijd aan opbouwen en afbreken van je trainingsomgeving, geen spullen verslepen enz. gewoon een hoofdstel (ik gebruik een bitloos, zacht kaptoom) met lange teugels en gaan met die banaan!
 • Ook ik gebruik de lange lijnen
  . Daarnaast heb ik in de bak en op de track voerbakjes en houtstammen staan. Daar leg ik een paar brokjes, ander voer of kruiden in en op. Op sommige momenten gaan ze (later) rustig of snel op zoek.
  Als ik het in het bijzijn van mijn rijpaard doe, kan ik het ook als activerend spelletje of warming up gebruiken. Sinds ze het door heeft, gaat ze er ook geregeld in een draf of galop naar toe.
 • Van het ene naar het andere obstakel wordt al genoemd, dit zou mijn favoriet zijn. Ik doe graag horse agility, en voor calorieën verbranden kun je voor de high speed door het parcours variant gaan. Bijv. wat balkjes, een zeil, een sprongetje, een slalom. Meestal worden de paarden er erg enthousiast van.
  Ook ga ik graag met *** naar buiten, een deel van mijn hardlooprondes doe ik met hem en soms loopt hij naast de fiets.
 • – Hou het kort & fun & krachtig & juicy. In het begin, bouw je de duur nog niet op. Liefst iets ‘te kort’ dan te lang. Kleine stapjes, nog kleiner.
  Beloon de overgang al, uitbundig. 1 drafstapje- click-treat! Nogmaals. Nogmaals. Daarna 1-2-click-treat. Daarna 1-2-3-click-treat. Daarna 1-click-treat… You know the drill.
  Dit zorgt er voor dat je paard niét denkt, “oh, nee, het wordt steeds moeilijker/langer/saaier… “Maar wel, “he, dit kan ik. Dit ook! Wacht… nu al stoppen? Nee, ik wil méér!”
  – Geef (in het begin) zélf genoeg (jackpotJackpot A mega-reward given after a particularly exceptional effort.  -) pauzes (op die extra inspanning momentjes). Wacht niet totdat je paard afhaakt/afgeleid wordt/wegloopt,…
  – Voor jou is het duidelijk wat (& waar je naartoe) je wil. Voor je paard niet.
  Gebruik attributen! Visuele hulpmiddel helpen écht. Leg een mat, een pion, SPOD, balkjes, een zeil, opstapblok, een ballenbad,… Brei er ‘pak flosj’, of ‘vang de bal’,… oefening tussen. (Plank, waar hij vierkant op kan staan!)
  Beschouw dit als je ‘Set him up for succes’ : omgeving zo organiseren dat je (paard) fun kan hebben. Beschouw het als een speeltuin.
  Dat kost wat tijd (meer opbouw/afbreek werkt dan RRP oefeningen zelf), in het begin. Maar je zal al snel zien, dat je met minder en minder materiaal meer & verder kan.
  – Als je paard de verschillende ‘tuigen van de speeltuin’ nog niet kent : oefen deze dan 1st apart! Observeer ook welke hij juist lastiger/spannender vindt. Of van welke hij enthousiast/actief wordt.
  – Leg de ‘speeltoestellen’ +- dicht bij elkaar, enkele stappen verwijderd, zodat je vaak/veel kan belonen (in het begin). ErrorLESS aanleren.
  Daarna kan je ze verder van elkaar leggen/minder leggen en de ROR aanpassen.
  Je zal snel voelen of ie juist meer wil meespelen in de speeltuin, of niet.
  – Begin van nieuw/moeilijk naar makkelijk/gekend.
  Maar ook ‘sandwich’ oefening opbouw : makkelijk-moeilijk-makkelijk. – Je kan je ’round’ pen ook ‘ovaal’ opzetten, zo heb je ook rechte/langere stukken.
  – Spreek af met je paard welke de ’GO’ & ’END’ knop is. BV : blauwe SPOD aanraken is ready-go. Op de mat is de ’einde-finish’ knop. Hier kan dan bv maar 1 drafpasje tussen zitten in het begin. Daarna bouw je dit verder uit.
  – Kìjk nr je paard. Hoe voelt ie zich vandaag? Actief/energiek : dan kan je beslissen om dat te accentueren. OF er net de oefening v maken dat ie zn energie onder ‘control’ leert te houden. Al naar gelang wat je graag wil oefenen.
  – Weet dat, als je hiermee kan spelen, je paard de oefeningen begrijpt, en er plezier in vindt, dat je eens je opstapt, bij het rijden hier een énorm hulpmiddel hebt! Dan wordt het zo vaak TO GET, ipv TO AVOID!
  – Hierna zijn de (rij- & grondwerk-) combinaties ein-de-loos!!!
  – RoulezRoulez, altijd prijs!!! 🥳
About the author: Peet
Tell us something about yourself.

Add Comment

Get involved!

Get connected!

Comments

No comments yet