Samen zwemmen, enkele tips.

Swimmin’ in tha pool!
?

Hier enkele tips ivm ‘zwemmen met je paardje’ :

* ga met de intentie ‘we gaan plezier hebben in t water’. Niét met het gedacht ‘we gaan zwemmen’. Zeker niet als je paard onbekend is met water, angstig is, het de 1ste keer is. Niets moet, alles mag.

* ga zover als jij je veilig voelt. Als het voor jou niet veilig voelt, stop daar dan, doe het (nu) dan niet. Neem ff pauze, laat je paard grasjes smullen tussendoor, om de spanning ‘af te laten vloeien’.

* voor zover ik begrijp kunnen alle zoogdieren (min of meer) zwemmen.

*ga op een plek waar het mag! Een plas, meer, rivier,… waar je in een kort stukje kan ‘oversteken’, is ideaal : dan kan er iemand aan de overkant jullie opwachten, en die persoon kan je paard roepen. Dat kan echt helpen! Golfjes maakt het iets spannender voor je paard & stroming iets complexer, geef je paard alle tijd nodig. En : voorzichtig aan zee! (Dover is echt te ver) 😉

* neem een lang touw (mijn is 4 meter), laat het touw lang, geef je paard (zijn hoofd/hals) de ruimte. Best geen longe, want dat lijkt me te lang. Hou het touw (los, niet gespannen) in de hand vast, waarmee je manenkam denkt beet te pakken. Hou het resterende stuk in je andere hand, nièt rond je hand draaien. Trek er niet aan : als je trekt ben je 9/10 je paard aan het ‘forceren’. Ik doe dit sowieso niet met teugels, en al helemaal niet met bit/neusriem.

* hou je vast aan de manenkam, als het paard begint te zwemmen, want je zal niet kunnen volgen… Niet aan touw of halster, je kan het paard ‘scheef’ trekken of zelf onder water trekken.

* met een ander paard erbij, die water heerlijk vindt, kan het het ‘angstige’ paard ook ondersteunen. Hou wel afstand v elkaar!

*ga op het tempo van je paard, laat hem spelen/slaan met voorbenen/rollen in water of zand/snuffelen/drinken. Ga in het water, en er terug uit. Een paar keer op en af.

* één zwemslag is al genoeg! Ga de 1ste keer zeker niet te ver. Het paard moet niet meteen de indruk krijgen dat ie een oceaan moet overzwemmen… dan gaat zn nieuwsgierigheid/enthousiasme heel snel over zijn…

* beloon elk klein stapje.

* doe een sandaal (met velcro ofzo, geen slipper) of sportschoen aan voor in het water. Zo bescherm je je voetzolen als er stenen of takken op de bodem liggen. Let wel op voor je tenen/voeten, en de hoeven vh paard. Je kan eventueel iets steviger aantrekken : maar zorg dat het niet te veel water vasthoudt… anders blupblupblup…

* ik ga nooit op m’n paard zitten! Als je paard plots bodem verliest, duw je z’n rug weg als je er op zit, en kan ie kopje onder gaan… Dat wil je dus niét! En het is niet gunstig voor zijn/haar (zelf)vertrouwen!

* als je het water ingaat/vertrekt om te zwemmen, probeer niet om voor de boeg vh het paard te zijn : hij kan ‘omhoog zwemmen’, en je met zn voorbenen raken (zeker als hij met zn achterhoeven de bodem nog raken kan) als hij begint te zwemmen. Ook in een ‘bocht’ kunnen z’n achterhoeven je eventueel raken.

*eenmaal hij je mee (rechtdoor) ‘surfen’ heeft, ben jij horizontaal : dan is het geen probleem meer.

* zodra hij terug de grond onder zn voeten krijgt, kan het paard met zn achterbenen ‘afzetten’, en kan je een ‘snok’ krijgen. Meestal stort ik dan met mn gezicht in het water! ?

* geef een dikke vette JACKPOTJackpot A mega-reward given after a particularly exceptional effort.   op het einde!!

* lukt het niet meteen, no worries. Een volgende keer geraak je msch verder. Volgende week, volgende maand, volgende zomer. Het is maar zo fair naar je paard toe, dat het een aangename ervaring is/blijft, ook voor je maatje Je gaat toch om sàmen fun te hebben?!

* en om af te sluiten : zoek een creatieve plek om je beloning te bewaren!!! ?

Ahja
This is the power of Positive ReinforcementPositive reinforcement (R+) Adding something the animal will work for to strengthen (increase the frequency of) a behavior. For example, giving the dog a treat for sitting in order to increase the probability that the dog will sit again.  .
Zo kan het ook…
???

About the author: Brigitte
Tell us something about yourself.

Add Comment

Get involved!

Get connected!

Comments

No comments yet