Gebruikt niemand hier druk?!

Gebruikt niemand hier druk?!
JANNEKE KOEKHOVEN·MAANDAG 14 DECEMBER 2020·

Onlangs werd er een berichtje geplaatst waaronder een gesprek begon over het gebruik van R- bij gedragingen die al “werkten”, en of dit oké is zolang het paard geen kalmeringssignalen of overspronggedrag laat zien. Ik heb hierna gereageerd met een kleine reminder dat dit een R+ groep is, maar ik wilde nog even kort even iets toelichten en toevoegen hierover.
Allereerst wil ik jullie op jullie hart drukken dat je niet de enige bent die soms R- gebruikt. Social media laat alleen maar alle leuke dingen van andermans leven zien, waardoor het een vertekend beeld geeft. Het zal voor iedereen wat anders liggen. Ik ken bijvoorbeeld iemand wiens paarden in een natuurgebied wonen, zichzelf fit houden en in de wei makkelijk getraind kunnen worden tussen de andere R+ getrainde paarden. Zijzelf heeft weinig verwachtingen van de paarden, dus ja, haar paarden worden volledig met R+ getraind voor de hoefsmid en de dierenarts. En ze is er misselijkmakend goed in. #jaloers
Aan de andere kant van het spectrum zitten de mensen die ook (vaak) zielsveel van hun paard houden maar dit net op een andere manier laten zien. Zij rijden het paard niet geheel bewust telkens de vernieling in, maar betalen wel elke keer goud geld voor stamceltherapie om het paard weer op de been te brengen in plaats van een nieuw paard te kopen. Om maar een voorbeeld te noemen. Ónze reis en manier van (van) paarden houden is een andere kant op gegaan, en deze stroming maakt dezelfde reacties mee als psychologie voor de mens heeft gekregen. En ook bij mensen heerst er nog stigma als het aankomt op depressie, geen correcties gebruiken bij de opvoeding, en er worden nog fouten gemaakt door professionele therapeuten terwijl zij wezens aan het “trainen” zijn die dezelfde (lichaams)taal spreken. (Niks tegen therapie natuurlijk, dat is niet mijn punt.)
Het lijkt mij dat we waarschijnlijk nog maar een topje van de ijsberg kunnen zien als het aankomt van het communiceren met dieren, laat staan ze goed kunnen helpen. Er wordt wel eens gezegd dat als er 100+ remedies / manieren bestaan om iets te bereiken, de perfecte oplossing nog niet is gevonden. Hier kan ik me best in vinden. Bij EE claimen wij niet dat we 100% gelijk hebben, en wij beseffen dat wetenschap ook beperkt is als het aankomt op de waarheid. Maar je zou kunnen zeggen dat we voor de zekerheid hebben gekozen voor een aanpak en filosofie met zoveel mogelijk vrijheid en keuze. Het hele “maar ik moet ook wel eens iets doen wat ik niet leuk vind” argument blijft niet helemaal overeind staan bij paarden, aangezien wij als mens ervoor kiezen om ze te houden, fokken, trainen, rijden enz. Paarden kiezen er niet voor dat wij geld aan ze uitgeven. Ze geven veel om hun eigen leven en de kwaliteit ervan, maar of hun gehele soort uitsterft ja of nee zal ze geloof ik een worst zijn (of nouja, ze denken hier waarschijnlijk niet zoveel over na..). Daarbij maken wij al heel veel keuzes voor ze, al voor ze geboren zijn! Dus vandaar dat we kiezen voor volledig R+.
De meeste problemen die we daarbij tegenkomen worden veroorzaakt door 1) het verleden van het paard. 2) de verwachtingen van het mens. 3) de omgeving (stalregels bijv). Reden 1 zal al niet meer zo zwaar meewegen als we meer en meer paarden krijgen die vanaf jongs af aan met R+ worden getraind. Sterker nog, ik speel met de theorie dat als paarden zo jong alleen maar op een fijne manier worden opgeleid en begrenst, ze ook veel veerkrachtiger en optimistischer in het leven zullen staan, afhankelijk van de aanleg hiervoor. Prikkels, zoals aanraking of nieuwe dingen, zullen minder snel als aversief worden ervaren omdat ze al een schatkist aan succeservaringen met hun mens in hun broekzak hebben zitten. Dus als je dan een keer je paard een letterlijk duwtje geeft in de juiste richting zoals je een vriend op de juiste plek schuift voor een groepsfoto, zouden we het eerder met een gerust hart moulding (kneden) kunnen noemen dan R-. Kijk maar naar wat een non issue het is voor R+ paarden om voor het eerst een mens op hun rug te krijgen, zelfs zonder eerst met een pop te oefenen, vergeleken met die oelewappers die rodeo’s uit moeten zitten met een longeerzweepknecht achter zich aan.
Maar goed, over dat spectrum. De één hier in de groep zal misschien alleen naar aversieven grijpen in crisissituaties. De ander misschien alleen in situaties die misschien net te weinig R+ voorbereiding hebben gehad. Weer een ander misschien dagelijks om over het gras te geraken of om grondwerk te beoefenen zoals ze er les in krijgen.
DIT IS OKÉ. JE BENT NIET ALLEEN. JE BENT GEEN SLECHT MENS. 📷 (Duh!)
Je moet jezelf en anderen proberen met net zoveel R+ te trainen als je paard. Nou is het bij mensen iets complexer; mensen kiezen namelijk hun eigen trainer en kunnen voor zichzelf opkomen. Paarden niet. Vandaar dat ik mensen misschien wat sneller zal corrigeren, begrenzen of bekrachtigen met een aversief dan een paard. Maar houd jezelf ook veilig en twijfel niet om beschermd contact in te zetten bij een troll, maar dan in de vorm van blokkeren/ontvolgen in plaats van een draadje 📷.. én, als je jezelf traint, één criterium tegelijk! Tuurlijk kan je je paard leren met volledig R+ over gras heen te lopen, maar misschien zit je hoofd al helemaal vol met het volledig R+ inzetten voor voorbereidingen voor de bekapper. Jouw paard heeft er veel meer aan op de langere termijn als je ontspannen en niet veeleisend naar jezelf bent, en zo langzaam het R+ uit te breiden zonder tegen een burn-out aan te lopen.
Voor iedereen ziet dit er anders uit, afhankelijk van de omgeving, zijn of haar persoonlijkheid, en het paard. De één zal cold turkey stoppen met alles en op zijn gemakje alles opnieuw aanleren. De ander haalde misschien zoveel ontspanning uit het rijden of ervaart zoveel peer pressure op stal dat het (tijdelijk) opgeven van rijden als onmogelijk wordt gezien. Ik had het “geluk” dat normaal trainen en rijden helemaal niet leuk was met Deejay; hij was flegmatiek en behoorlijk chagrijnig. Ik had weinig te verliezen.
Ik ben vrij cold turkey gegaan zodra ik leerde over 100% R+, maar ook ik zal nog steeds aan het halstertouw trekken als meneer al 10 minuten half in de opening van de wei staat na een training in de gietende regen en er andere paarden dreigen te ontsnappen. Ik zal daarna wel weer zorgen om voldoende voer bij te hebben voortaan voor een jackpotJackpot A mega-reward given after a particularly exceptional effort.   in de wei om dit te voorkomen de volgende keer, maar er doen zich veel meer van dit soort gevallen voor. Daarbij mogen paarden niet constant loslopen op de gemiddelde pensionstal, draagt *Het Halster* vaak nog een R- geschiedenis met zich mee, en is netjes loslopen een beetje veel gevraagd voor sommige paarden (ahum, Deejay) die overal hun neus in willen steken. Ik kan hier met R+ aan werken, maar heb hier nog niet de energie voor gevonden. Wel klik+beloon ik voor netjes meelopen aan het halster zonder druk, en werk ik in de bak in vrijheid, en daarmee bestempel ik mezelf toch nog steeds trots als R+ trainer, ondanks de “imperfecties”. Misschien is het eigenlijk wel fijn voor Deejay om geen keus te hebben in dit geval, want teveel keus = keuzestress! Stress! Aah! *Misschien* hè, we weten het niet zeker, dus we beperken aversieven die sowieso vaak meer stress veroorzaken, maar blijven naar het hele plaatje kijken.
Waarom zijn we dan zo ~anal~ over 100% R+? Waarom ben ik dan alsnog een terroristische extremistische, puristische, schuurpaalknuffelende zeurkous die doet alsof R- het pure kwaad is????
Nou.. dat doe ik niet expres hoor 📷 de bedoeling van deze groep is een veilige plek creëren voor mensen die willen leren over R+… niet een sekte voor mensen die koste van het kost R+ 100% zal inzetten en hun paard het verkeer in laten rennen onder het mom van keuzevrijheid.
Maar zeg nou zelf, als jij ergens om een vegetarisch recept voor lasagne wil vragen, en de reacties die je krijgt zijn “wees niet zo streng, vlees is eigenlijk prima als het biologisch is, hier heb je een vlees recept” dan zou jij toch ook gek opkijken?
Voor R- plannen en vleesrecepten, voor mixers en vegetarische recepten én voor R+ plannen en veganisten zijn er facebookgroepen. Iedereen is overal welkom, maar houd je commentaar oordeelloos en relevant. Hier dus alleen maar R+ recepten a.u.b., ongeacht hoeveel aversieven of R+ je in real life beoefent of beoefenen kan. Kijk naar je paard en zijn/haar stress drempelwaardes, mentale en fysieke gezondheid, maar ook naar die van jezelf én naar omstandigheden die het jou misschien makkelijker of moeilijker maken R+ in bepaalde situaties in te zetten. Kijk jezelf recht aan in de spiegel en zeg “ey, keigoed bezig ouwe!” (Groetjes uit Brabant)
(Click) TREAT yo’self. You’re paard of the revolution.

Add Comment