Singelnijd oplossen dmv Belly-lift

Singelnijd oplossen dmv Belly-lift

Het volgende deed zich voor:

Merrie was niet content met het onder haar buik doorhalen singel, het voorzichtig op druk brengen en het aansingelen en na singelen.

Dit uitte zich door oren plat, reactie geven naar achteren, onrust, draaien, weglopen en soms bijten naar handen.

Paard deed hetzelfde met de totaal andere singel van haar mentuig.

Altijd eerst checken met dit soort dingen:

  1. ligt zadel wel goed, past zadel perfect, zit er niks scherps wat op huid of rug drukt.
  2. Heeft paard geen rugproblemen en legt verbinding : singel = rijden = pijn
  3. Is singel niet beschadigd ergens
  4. Geen haren ertussen of velletje
  5. Maagzweren

Hier was overduidelijk bovenstaande geen probleem.

En eenmaal in het zadel was er relexted paard, ook bij afstappen na een paar rondjes stappen en gaatje strakker : geen reactie verder.

conclusie: er zat dus duidelijk een aangeleerde response op de singel.

 

Wat te doen , uiteraard met R+ en clickerClicker A toy noisemaker. Animal trainers make use of the clicker as an event marker to mark a desired response. The sound of the clicker is an excellent marker because it is unique, quick, and consistent..

Een ander gedrag aanleren en dat plaatsen als vervanging van huidige reactie.

We kregen tip uit de facebook groep:  probeer es een Belly-lift >> ene watte ??

Dat komt uit de T-touchT-touch Tellington TTouch Training is a specialized approach to the care and training of companion animals, horses and exotic animals. techniek en werdt zo omschreven:

Monique:

hier een filmpje waar ik probeer de belly lift (een T-touch techniek) te laten zien.

 

//www.facebook.com/monique.dorst/videos/3168406266543086/

Dat ging dus heel fijn en vlot veranderde merrie haar reactie:

Mijn eigen reactie op het trainen:

Kom er even op terug, vanmiddag met dochter weer geoefend met zadel erop (ja, we rijden weinig…) en jou getoonde Belly techniek toegepast met de click natuurlijk. Nog wel wat reactie maar veel minder heftig als voorheen, ze keek na paar oefenen keer nog wel achterom maar happen was helemaal weg. Dus dit werkt echt heel fijn !, bedankt voor je uitleg nogmaals , helemaal toppie. wat me me nu pas ook opviel: ze vindt het nasingelen blijkbaar totaal niet vervelend, en dat moet veel meer druk geven als begin singel aanleggen.  =====================================================

Mijn filosofie hierachter: ik bied / leer paardlief op R+ nu een ander positief gedrag/houding aan op haar zelf aangeleerde negatieve frustie reactie (bijten) op singel onder je buik, en dat voelt voor haar beter fysiek en geeft rust in koppie ipv bijt stress. Wat dat betreft 1:1 vergelijkbaar met kids iets leren. Klopt deze laatste gedachte met wat jij en jullie weten uit de psychologie?

======================================================

Nog wat tips vanuit facebook groep:

Monique:

Wat ik ook wel eens doe is eerst met een hand ‘voor de singel’ uitschuiven. Als voorbereiding op het oppakken van de singel. Omdat het natuurlijk een heel kwetsbare plek is (roofdier daar = hartstikke dood) én in de blinde vlek, snap ik wel dat ze kunnen schrikken als er ineens een singel onder de buik omhoog komt. Dus ik schoof in ‘t begin mijn linkerhand onder de buik door (van links naar rechts, tot die aan de rechterkant de singel raakte). Dan pakte ik met m’n rechterhand de singel en legde die tegen m’n hand. Dan schoof ik die hand terug en daarachter sloot ik dan de singel aan op de buik. Inmiddels doe ik dat niet meer maar ‘rol’ ik de singel nog wel af langs de buik ipv hem er van onderaf tegenaan te tillen.

Destiny heeft nooit echt singelnijd gehad maar kon wat onrustig reageren (wegstappen enz) omdat ze een tijdje een niet goed passend zadel heeft gehad. Zal ik ook wel even filmen, misschien heb je daar ook wat aan.

Je theorie klinkt logisch voor mij! Je laat haar nu zien hoe ze ook kan reageren, en dat is dan ook nog eens een fijne ontspannende oefening. Dus ik geloof zeker dat dat beter voelt.

=============================================================

Hier vindt je meer oefeningen uit de T-touch technieken:

TTouch for digestive health

About the author: Peet
Tell us something about yourself.

Add Comment

Get involved!

Get connected!

Comments

No comments yet